another multiline editer bug

Please report issues with the DM41X Beta Firmware in this sub-forum
Post Reply
EM41
Posts: 177
Joined: Mon Mar 30, 2020 12:10 am
Location: Overijssel Netherlands

another multiline editer bug

Post by EM41 »

I ran by accident into this one making a small clock with two timezones because I am not in the Netherlands at this moment and was playing with appends in alpha mode. I think its a special case of this bug viewtopic.php?f=26&t=2501

Make the following program with just a label and an end, it doesn't need to be a label any instruction will do.

01 LBL 01
02 END

Now insert an append with at least one character

01 LBL 01
02 |- abc
03 END

leave program mode
enter program mode again
add another append

01 LBL 01
02 |- abc
03 |- def
04 END

use arrow up and delete line 02 and both line 02 and 03 will disappear, with BST only line 02 is deleted
HP41C (2x), HP41CV, HP41CX, DM41X β, DM41X, DM42, HP11C, HP48G, HP97
rprosperi
Posts: 1136
Joined: Mon Apr 24, 2017 7:48 pm
Location: New York

Re: another multiline editer bug

Post by rprosperi »

Confirmed.

Thanks for the report and detailed instructions to reproduce this.
--bob p

DM42: β00071 & 00282, DM41X: β00071 & 00656, DM10L: 071/100
ecsfang
Posts: 33
Joined: Sun Jan 26, 2020 5:21 pm
Location: Lund/Sweden

Re: another multiline editer bug

Post by ecsfang »

Hi!

I have tried to reproduce it, and I can sometimes, but not always.
Sometimes, line 02+03 are deleted, sometimes line 01+02 but more often only line 02 is deleted (as expected).

One thing I noticed which might give a clue to what is happening is the following:

* Follow the steps by EM41 up until the last delete, with line 02 highlighted.
* Press "SHIFT" and keep it pressed.

In the cases when I think that I can reproduce the error, it shows another line, typically the line 01 as shown here (ie line 01 is shown twice and line 02 is not shown at all):

20201201-15370851.bmp
20201201-15370851.bmp (12.31 KiB) Viewed 1423 times
When "SHIFT" is released, the highlight is jumped to that line and line 02 is shown again.
So it feels as if the multiline editor is not in sync with what is shown on the display.

Again, I have not found any way to reproduce this to 100% yet, right now it feels a bit random but I guess that there has to be something depending on what is shown on the screen at the moment, flipping in and out of PRGM-mode and using "up arrow".

During all times that I have tested this - there is one thing that comes back: sometimes when pressing "arrow up" - the "SHIFT" annunciator temorarily lights up (as described at another forum post - since "arrow up" is actually "SHIFT" + "BST"). I have the feeling that IF this happens ("SHIFT" lights up when "arrow up" is pressed) - THEN I can reproduce it!
It is still a theory - I have yet to prove this - but I can see the "SHIFT" annunciator just as seldom as the error ... ;)

Cheers,
Thomas
[35/45/65/67/25/29C/31E/33E/41C|CV|CX/71B/10C/11C/15C/16C/32SII/42S/28S/48GX/49G/35S/DM41X(#00456)]
(7397)[134]
ecsfang
Posts: 33
Joined: Sun Jan 26, 2020 5:21 pm
Location: Lund/Sweden

Re: another multiline editer bug

Post by ecsfang »

Some more findings related to this issue:

I can now almost 100% reproduce the error, and it always happens after a multibyte entry (or at least multi key entry).
As was described by EM41 in viewtopic.php?f=26&t=2501 it only happens when the instruction is entered by XEQ "xxx", but not from the keyboard. But, it also happens with multi-key entry, ie. with "STO 00", "FIX 2", textstring etc, but not with a single key instruction, ie. [SIN] or [SHIFT]+[BEEP].

I also noticed that sometimes after using "arrow up", the shift key doesn't work properly.
Three things can happen when pressing shift directly after "arrow up" - again not 100% reproducible (at least for me):
  • Works as normal, ie the "SHIFT" annunciator light up
  • Works like [BST], ie the higlighted line jumps up on line (no shift annunciator)
  • Works like [BST] + [SHIFT], highlight previous line and the shift annunciator light up
Have also noted that when you press the delete key ("<=") and hold it pressed, when I get the error it shows the following (or preceeding) line (very much as the screen dump in the previous post). And when the key is released, the current line and the one above or below is also deleted.
For me, this only happens when I see the error, normally the line to be deleted (as expected) is shown.

I also sometimes see strange strings appear briefly on the screen, much like the screenshot below. Normally these lines just very briefly blinks while pressing or releasing a key (after using "arrow up" and some multikey instruction entry), but sometimes they stay in the display.

I have not noticed any harm or damage - except that one extra line sometimes is deleted as was originally reported.

/Thomas


20201201-09460162.bmp
20201201-09460162.bmp (12.31 KiB) Viewed 1380 times
[35/45/65/67/25/29C/31E/33E/41C|CV|CX/71B/10C/11C/15C/16C/32SII/42S/28S/48GX/49G/35S/DM41X(#00456)]
(7397)[134]
EM41
Posts: 177
Joined: Mon Mar 30, 2020 12:10 am
Location: Overijssel Netherlands

Re: another multiline editer bug

Post by EM41 »

Interesting findings, the original bug is repaired by SM, that one was frustrating.
I think this is a leftover from the original bug and happens only sometimes in special cases as you concluded.
Not really urgent but interesting enough to mention it.
HP41C (2x), HP41CV, HP41CX, DM41X β, DM41X, DM42, HP11C, HP48G, HP97
ecsfang
Posts: 33
Joined: Sun Jan 26, 2020 5:21 pm
Location: Lund/Sweden

Re: another multiline editer bug

Post by ecsfang »

Hi again,

Think I found a way to (almost always) reproduce this bug consistantly.
  1. Enter a small program last in memory (anything with 2 or more lines - and with .END. as last line)
  2. Still being in PRGM-mode, execute "CAT 1" - will leave .END. highlighted
  3. Press "arrow up" one or two times then delete key "<=" --> two lines will be deleted.
Note that keeping the delete key pressed shows the instruction below (or above) which is to be deleted together with the current line.

----------------------------------------------------------------------
Some other peculiarites that are in the same area:

1)
When deleting a line, keep the delete key pressed and press [SHIFT] key one or several times:
  • Sometimes the instruction above/below is shown - and two lines deleted when released.
  • Sometimes CLX (or CLA if in ALPHA mode) is entered, replacing the previous instruction, and by pressing [SHIFT] multiple times, multiple instructions can be inserted without releasing the delete key (the display is not updated - except that the line number is increased).
(On a real HP41 [shift] is not active while delete key is pressed - so this is more a multiple key issue.)
20201202-13232421.bmp
20201202-13232421.bmp (12.31 KiB) Viewed 1350 times

2)
In multi-line mode, enter a textstring or a number (so that underscore is the last character on the current line)
Press [CST] (or [SHIFT]+[CONF]/[SETUP]), then exit using delete key [<=].
Now only the current (highligthed line) is shown - press SST/BST to gets the lines back.
20201202-13032944.bmp
20201202-13032944.bmp (12.31 KiB) Viewed 1350 times

3)
The last one for now - numbers in multline view are not displayed according to flag 28.
Clear flag 28 to display comma instead of dot in numbers (ie european style).
In the normal display (SI+X-reg) the number is always shown correctly, but in multiline mode the dot is always shown EXCEPT when the line is highlighed AND [SHIFT] is pressed - then comma is used. In the screen below, the two number use different decimal point, but when shift is released (can't take screenshot of that ... ;)) they both uses the dot even if flag 28 says comma.

Based on other observation previously - I think that the lines in multiline view are rendered by the DM41X emulator, except for the current line which is highlighted AND [SHIFT] key is pressed (not just enabled - but actually pressed) ;)
20201202-13340541.bmp
20201202-13340541.bmp (12.31 KiB) Viewed 1350 times
[35/45/65/67/25/29C/31E/33E/41C|CV|CX/71B/10C/11C/15C/16C/32SII/42S/28S/48GX/49G/35S/DM41X(#00456)]
(7397)[134]
User avatar
akaTB
Posts: 623
Joined: Tue May 02, 2017 1:56 pm
Location: Milan, Italy

Re: another multiline editer bug

Post by akaTB »

Excellent investigation. :ugeek:
Greetings,
    Massimo
ajcaton
-+×÷ left is right and right is wrong :twisted: Casted in gold
Post Reply